Smaczna włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród licznych możliwości, jakie proponuje kuchnia z Europy powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne potrawy włoskie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. Gdzie zjeść w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, piada i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film