Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli niemniej jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli dobrze zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
Pizzeria Kraków
Ale po pierwsze: trochę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub też bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Oczywiście, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, też jeśli chodzi o pizze. Jedna zasada niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet prawnie nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest niezbędne oprócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży bądź 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Następnie pora na ukochane dodatki, choć można trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej też gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – czyli upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.