nawóz azotowo-fosforowy

Nawóz jest ostrożnym wydatkiem w ogólnych kosztach produkcji ponoszonych w sadownictwie. Jednak niesprawne techniki wykorzystywania nawozów obniżą skuteczność ich wyeksploatowania przez drzewa. Stosowanie większych dawek w celu wyrównania strat nie jest rozwiązaniem, bo nieefektywne stosowanie nawozów może również zakwaszać glebę, a w dłuższym okresie zatruwać wodę drenażową.

nawóz do warzyw   

Nawozy w sadownictwie – skuteczność zastosowania

Długoterminową odpowiedzią na właściwe wykorzystanie nawozów w sadach jest właściwe przemyślenie strategii ich wykorzystywania, żeby upewnić się, że jest ona tak wydajna, jak to tylko dopuszczalne – bezsprzecznie biorąc pod uwagę warunki oraz możliwości. W większości sadów nawóz podawany jest bezpośrednio do gleby, rozrzucony nieopodal linii drzew lub wprowadzany w ramach natryskiwania.

Najczęściej sadownicy wybierają nawóz na bazie wyników zdobytych z poprzednich lat. Bierze się też pod szczególną uwagę kwestię kosztów oraz rozpuszczalności w wodzie, jeżeli wybrane nawozy w sadownictwie są przeznaczone do fertygacji. Niemniej jednak innym aspektem niejednokrotnie pomijanym jest zdolność różnych nawozów i składników odżywczych do przemieszczania się w glebie. Ta ich charakterystyczna mobilność może mieć rozległy wpływ na straty w kontekście wymywania, które mogą wynikać z niedostatecznych technik wykorzystywania nawozów oraz zarządzania nawadnianiem.

Sadownicy muszą w takim razie być świadomi rozpuszczalności nawozów w wodzie pamiętając jednakże, że zdolność nawozu do rozpuszczenia w wodzie nie zawsze jest jedynym należytym wskaźnikiem dyspozycji przemieszczania się nawozu lub też jego składników w glebie.